Nachsjiech en Open Schacht
op 17 en 18 maart 2023

Woensdag 8 maart, Heerlen – Het monumentale schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn, onderdeel van het Nederlands Mijnmuseum, was tijdelijk alleen op reservering te bezoeken. Tijdens Open Schacht op zaterdag 18 maart krijgen bezoekers met hun museumkaartjes zowel toegang tot het mijnmuseum als het schachtgebouw. Deze eerste editie van Open Schacht wordt op vrijdagavond 17 maart afgetrapt met een culturele talkshow, Nachsjiech.

Het Nederlands Mijnmuseum bestaat uit twee locaties in Heerlen, het in 2022 geopende museum (Dr. Poelsstraat 29) en het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn (Mijnmuseumpad 2). De openstelling van het schachtgebouw wordt nu uitgebreid met Open Schacht.

Nachsjiech: vrijdagavond 17 maart

Open Schacht wordt steevast afgetrapt met een kleurrijk, cultureel avondprogramma: Nachsjiech. Op vrijdagavond 17 maart om 20 uur zal de eerste editie van Nachsjiech plaatsvinden, waarin alle kleuren van het (Euregionale) mijnverleden aan bod komen. Fotograaf HJ Hunter presenteert zijn fotoboek Once upon a time, een portret van het postindustriële hart van West-Europa dat laat zien wat de impact kan zijn op een gebied en haar bewoners als grote industriële bedrijven sluiten en de lokale economie zichzelf opnieuw moet uitvinden. De Heerlense stadsdichter Sven Vek brengt een poëtische bijdrage aan deze avond. Eén van de foto’s van HJ Hunter is genomen in de Auroraflat, een mooie aanleiding om met curator en kunstenaar Lars Ickenroth in gesprek te gaan over de Heerlense murals. De presentatie van deze avond is in handen van Jolien Linssen.

Open Schacht: zaterdag 18 maart

Dit jaar wordt het schachtgebouw (met een zomerpauze) een weekend per maand opengesteld. De eerste editie van Open Schacht wordt gestart met één weekenddag, zaterdag 18 maart. Tijdens de andere weekenden is de schacht ook op zondag geopend. Het iconische gebouw was jarenlang een verbinding tussen de ondergrondse steenkoolwinning en het bovengrondse leven. In het monument bewonder je de liftschacht en objecten uit de mijntijd, vertellen vrijwilligers over het ondergrondse mijnwerkersleven en er zijn demonstraties van de indrukwekkende ophaalmachine.

Tickets voor Nachsjiech (€11,- p.p.) geven ook toegang tot het mijnmuseum en de schacht op zaterdag 18 maart en zijn alleen online verkrijgbaar via tickets.nederlandsmijnmuseum.nl. Let op: de beschikbare plaatsen zijn zeer beperkt.Tickets voor het Nederlands Mijnmuseum (op zaterdag 18 maart inclusief een bezoek aan het schachtgebouw) zijn zowel aan de museumbalie te koop als online. Tot en met 17 jaar is de toegang (tot beide locaties) gratis.