Aftrap park Glas Mij-weg

Monument 125 jaar grensoverschrijdende spoorlijn

Aftrap park Glas Mij-weg

Samen met bewoners heeft wethouder Marco Peters vrijdag 16 juni de aftrap gedaan van het nieuw aangelegde park aan de Glas Mij-weg. Bij die gelegenheid onthulde hij een industrieel herinneringsmonument (gerealiseerd door stichting HEERLYCKheyt Schaesberg uit Landgraaf) ter gelegenheid van het 125 jarig (1896-2021) bestaan van de grensoverschrijdende spoorlijn Sittard-Heerlen-Landgraaf-Herzogenrath.

De spoorlijn is aangelegd in de begintijd van de mijnen en zorgde voor de ontsluiting en ontwikkeling van deze regio. Toen ging het nog om een enkel spoor. Inmiddels is het spoor tussen Heerlen en Landgraaf verdubbeld en dat maakt dat er ruimte is op het spoor om een tweede reizigerstrein per uur naar Duitsland te laten rijden. Zo wordt het gemakkelijker om over de grens te wonen, werken, studeren of te winkelen.

Nieuw viaduct

Na de aanleg van het dubbel spoor is de gelijkvloerse overweg aan de Glas Mij-weg opgeheven. Het verkeer gaat nu onder het spoor door, via een veiligere ongelijkvloerse kruising. Daarvoor is een nieuw viaduct aangelegd iets verderop ter hoogte van de Crutserveldweg.

Park als natuurlijke barrière

Wethouder Marco Peters: “Door deze ingreep werd het mogelijk om de Glas Mij-weg te verleggen en een nieuw park in te richten als natuurlijke barrière tussen de Spoordamstraat en de nieuwe Glas Mij-weg. Samen met bewoners zijn we aan de slag gegaan. De aanleg van het park is nu gereed. Een en ander hangt af van de weersomstandigheden, maar hopelijk kunnen de mensen in de buurt snel genieten van deze nieuwe groene omgeving.”

Zwart, groen en goud

In het industrieel herinneringsmonument 125 jaar spoorlijn staat ‘verbinding’ centraal. De kaart op de cirkelvormige grondplaat toont de landen Duitsland, Nederland en België. Deze komen via drie spoorstaven bij elkaar onder een rond plateau, met daarop de vier hoofdstations op de lijn Sittard – Herzogenrath. De drie treintypen die toen en nu nog steeds over het spoor rijden, zijn in de kleuren zwart, groen en goud weergegeven. Dat geldt ook voor ‘bollen’ die als een soort vuurwerk boven het kunstwerk uitsteken. Zwart symboliseert de voor de groei van de regio zeer belangrijke periode van de steenkoolwinning. Groen staat voor de transformatie naar een groene Parkstad en goud symboliseert de mogelijk gouden toekomst voor de Euregio door de spoorlijn.